Doar 50 de grame de alune de padure acopera intreaga necesitate zilnica de vitamina E, care este excelenta pentru o protectie optima a celulelor impotriva radicalilor liberi daunatori si asigura, de asemenea, o piele buna si par sanatos.
Alunele contin 225 miligrame de calciu si 330 miligrame de fosfor la 100 de grame – combinatia perfecta pentru oase puternice si dinti sanatosi. Un plus suplimentar: fosforul sprijina, de asemenea, corpul in construirea celulelor sanatoase.
Daca nu iti este frica de calorii, ar trebui sa mananci alune de padure. In ciuda continutului ridicat de grasimi, acestea contin in principal acizi grasi nesaturati, care au beneficii pentru sanatate si pentru organism, in general.
In plus, nu iti fie teama ca elementele utile din continutul alunelor se vor pierde atunci cand boabele sunt prajite usor. Structura micronutrientilor si a acizilor grasi se schimba usor doar atunci cand sunt expuse la caldura excesiva.
Alune de padure calorii
Este adevarat, alunele de padure sunt bogate in calorii. Cu toate acestea, aceasta grasime este alcatuita din acizi grasi polinesaturati valorosi, care sunt extrem de buni pentru organism. Inima si vasele de sange beneficiaza in special de acest lucru.
Multe studii arata ca alunele de padure pot reduce nivelurile ridicate de colesterol si tensiunea arteriala ridicata. Pentru cei care doresc sa slabeasca, alunele nu sunt de fapt o gustare de prima alegere.
Dar daca nu trebuie sa acorzi o atentie deosebita caloriilor, esti binevenit sa le folosesti. Grasimile nesaturate din alune au doar efecte pozitive asupra sanatatii, cu exceptia dietei.
Alunele de padure crude
Multi pasionati de gradinarit ar dori sa recolteze alunele verzi pentru a preveni aparitia veveritelor, care pot goli tufisuri intregi surprinzator de repede. Cu toate acestea, alunele nu au un gust bun atunci cand sunt necoapte si sunt la fel de greu de depozitat.
Prin urmare, nu ar trebui sa culegi alune de padure crude care se tin inca ferm in coaja sau fructele care sunt inca pe tufis, deoarece acestea nu sunt coapte.
Dupa ce alunele au fost recoltate, nu mai exista post-coacere. In timpul procesului de uscare, exista o usoara coacere, dar fructele ar trebui sa fie atat de coapte, incat sa fie bune pentru recoltare.
Unde gasesc alune de padure?
Tufele de alune de padure se gasesc in multe locuri – fie in propria gradina, prin parcuri, in natura sau in padure. Arunca o privire mai atenta la solul de langa pomii fructiferi de la mijlocul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie.
A sosit timpul sa recoltezi alunele. In aceasta faza, cel mai bine este sa strangi alunele de padure intinse pe jos in fiecare zi, astfel incat sa nu ramana mucegaite in iarba umeda.
Desi tufisurile obisnuite de alun se gasesc in multe paduri si gradini din Romania, randamentul nu este suficient pentru cererea mare pentru miezul delicios si sanatos. Din acest motiv, alunele de padure sunt importate din Turcia sau Italia.
Recolta de alune este disponibila in septembrie si octombrie. Acestea sunt apoi disponibile pe piete din septembrie pana in ianuarie.
Cum se sparg alunele de padure?
Daca nu ai un spargator de alune sau de nuci, pune aluna intr-un prosop de unica folosinta, umezeste si apoi poti sparge aluna sau alunele. Pentru a elibera miezurile de pielita intunecata, acestea pot fi udate cu apa fierbinte si lasate pentru o vreme. Astfel, pielita ar trebui sa fie usor de dezlipit.
Alune de pamant
Alunele de pamant sunt bogate in proteine deosebit de calitative. Vegetarienii si veganii pot imbunatati calitatea felurilor de mancare facute cu leguminoase si legume, cu doar o mana de alune.
Cand vine vorba de vitamina E, care ajuta organismul sa faca fata poluantilor, alunele sunt primii absolventi. Intregul necesar zilnic este acoperit de doar 50 de grame de alune de pamant.
Vitamina E este considerata pe buna dreptate ca un agent anti-imbatranire eficient, care, printre altele, protejeaza pielea de imbatranirea prematura.
Dar asta nu este tot: alunele de pamant contin aproape de doua ori mai mult calciu decat laptele, plus o portie mare de magneziu si cantitati considerabile de fier, cupru, mult zinc, fluor si seleniu.
Un aspect care mi-a placut foarte mult la acest articol este modul in care au fost abordate posibilele solutii la problemele prezentate. Autorul a oferit recomandari practice si realiste, ceea ce adauga valoare discutiei. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de claritatea expunerii.
Am apreciat faptul ca articolul a prezentat diverse perspective si nu s-a limitat la un singur punct de vedere. Argumentele sunt bine structurate si sustinute de exemple relevante. Consider ca acest articol poate fi util pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine subiectul discutat.
Articolul este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului tratat. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate si de modul in care autorul a argumentat fiecare punct. Abordarea echilibrata a subiectului m-a determinat sa reflectez mai mult asupra propriilor convingeri.