Este destul de obisnuit ca intr-o relatie, unul sau ambii parteneri sa recurga la „tratamentul silentios” atunci cand sunt nervosi, dezamagiti, frustrati sau au parte de oricare alta emotie negativa indreptata catre cealalta persoana.
„Uneori, pastram linistea pentru a proteja o relatie Frumoasa; Dar prea multa liniste creeaza o Distanta in fiecare relatie Frumoasa”- Anonim
Scurte perioade de liniste, inainte de a reveni (uneori, foarte greu) la dialogul normal de alta data, pot avea un efect pozitiv; uneori, avem nevoie de spatiu pentru a ne „clati mintile”- iar linistea ne ajuta sa facem acest lucru.
Totusi, atunci cand perioadele de liniste se extind – si devin mai frecvente – se poate ca acestea sa fie un catalizator pentru o relatie. Motivul acesteia este ca o comunicare eficienta este, fara discutie, o componenta esentiala pentru succesul oricarei legaturi.
Doctorul in psihologie, Anjhula Mya Singh Bias, spune ca: „De multe ori incetam sa mai comunicam pentru ca unul sau ambii parteneri considera ca nu merita efortul. Au mai mers pe aceasta cale si cred ca stiu la ce conduce – mai multa furie, amaraciune si frustrare”.
Vom prezenta si discuta 5 cauze ce duc la terminarea relatiilor – si actiunile ce pot fi indeplinite pentru a le contracara:
1. Neatentia si dezmintirea
Un scenariu tipic: un partener ii spune celuilalt ca ceva ce acesta a facut, i-a ranit iar raspunsul pe care il primeste fie este lipsit de substanta sau invalideaza orice ingrijorare perceputa, raspunsul pe care il primesc fiind acela ca doar exagereaza sau gresesc in totalitate.
In cazul in care aceste tipuri de interactiuni devin din ce in ce mai frecvente, unul sau ambii parteneri sunt mai predispusi la tacere – cauza descendenta a vanitatii.
Expertii in relatii ofera cateva recomandari comportamentale ce ar putea preveni aparitia unor astfel de dificultati in comunicare. Prima recomandare este sa ne abtinem de la trimiterea mesajelor pe telefon.
Motivul este simplu: mesajele pe telefon nu implica limbajul corporal sau intonatia – doua componente esentiale ale unei comunicari eficiente. Ce-a de-a doua recomandare spune ca trebuie sa ne alegem un spatiu unde putem comunica fara distrageri.
Aflarea in compania celeilalte persoane fara potentiale distrageri exterioare mareste eficacitatea mesajului transmis si incurajeaza contactul vizual. Ce-a de-a treia spune ca trebuie sa lucram asupra empatiei personale si asupra ascultarii reflective.
Tineti minte ca aceste lucruri nu trebuie sau nu ar trebui sa semnifice invoiala cu punctul de vedere al celeilalte persoane; in schimb, arata intelegerea si dorinta de a va angaja intr-o conversatie, indiferent de dificultatea acesteia.
2. Animozitatea
Animozitatea intr-o relatie este un ucigator crud al intimitatii. De multe ori, aceasta apare datorita lipsei responsabilitatii (reale sau percepute) sau inactiunii unuia dintre parteneri.
Atunci cand un astfel de comportament continua, in ciuda discutiei asupra respectivelor probleme, unul sau ambii parteneri sunt predispusi la dezvoltarea unei ranchiune silentioase. Din nou, tacerea apare datorita unor sentimente de superficialitate.
Conform Doctorului Alicia H. Clark, solutia este „sa indreptam socul aparut in urma comportamentului sotului sau sotiei catre empatie, sa incercam sa ii intelegem si sa ajungem in situatia in care incercam sa privim din perspectiva celuilalt”.
Intr-un caz ideal, se va stabili un oarecare acord mutual, care va necesita compromisuri din partea amandurora.
3. Reprimarea sexuala
Atunci unul sau ambii parteneri simte ca nevoile sexuale nu le sunt luate in considerare, de cele mai multe ori, problema in cauza se pune in asteptare. Motivele unor astfel de sentimente pot varia dar cele mai comune dintre acestea sunt frecventa (sau lipsa frecventei) actului sexual.
Justificarea unor astfel de sentimente pot aparea si in momentul in care sunt impartasite neplacerile sexuale, ceea ce poate crea discomfort pe mai multe planuri. Spre exemplu, persoana reprimata poate considera subiectul sexului precum un „tabu” sau il poate vedea ca un act nenecesar; se poate sa fie inconstienti de posibilitatea reala in care au ranit sentimentele celuilalt, etc.
In ciuda unor ezitari logice, aceasta problema necesita o rezolvare. Intimitatea sexuala este un element important in relatie, putandu-se dezintegra in momentul absentei unei vieti sexuale sanatoase.
Dr. Pamela Stephenson-Connolly, terapeut sexual si psihoanalist, spune: „Incepeti prin laude adresate partenerului dumneavoastra pentru ceea ce functioneaza in relatie si reafirmati sentimentele pozitive pe care le aveti pentru acesta.
Apoi spuneti: „Dar am observat ca ne straduim in privinta…(mentionati problema)…si ma intrebam ce parere ai tu in legatura cu asta?”. Astfel faceti destul de clara dorinta dumneavoastra de a participa la problema, nu la alocarea vinei.”
4. Dezamagirea tacita
Admiterea dezamagirilor unei persoane pe care o iubiti este greu de facut. De fapt, unele relatii se incheie datorita unor dezamagiri ne-exprimate in privinta partenerului.
Pentru a complica si mai mult problema, unul sau ambii parteneri pot deveni impartiali la perceperea dezamagirilor in privinta celeilate persoane; o astfel de situatie poate duce la dificultatea intelegerii si articularii dezmagirilor in privinta partenerului.
Dr. Mark Goulston din Statele Unite, care este considerat unul dintre cei mai buni psihologi in cazul unor astfel de crize, spune ca: „…trebuie sa va admiteti dezamagirea, apoi sa percepeti amploarea acesteia ca dupa, sa o impartasiti partenerului… astfel va eliberati de durerea cauzata de pastrarea sentimentelor negative rezultate in urma deceptiei, durerea se disipa, va permite sa simtiti din nou acele sentimente bune care se aflau inlauntrul dumneavoastra si la care nu puteati ajunge in tot timpul in care ati pastrat tacerea.
5. Lipsa increderii
Increderea deficitara poate aparea in urma neacordarii „ferestrei de incredere” partenerului, ca urmare a unor experiente de tradare sau neglijenta din trecut. In timp ce aceasta lipsa de incredere este mai des intalnita in noile relatii, fenomenul poate aparea si mai tarziu sub forma de suspiciuni.
Indiferent de motiv, nutrirea sentimentelor de neincredere va rezulta intr-o stare tensiune. In cele mai multe cazuri, relatia se va deteriora dintr-un motiv sau altul.
Doctorul in psihologie, Melanie Greenberg, ofera urmatoarele sfaturi pentru cei cu probleme in ceea ce priveste increderea: „Daca va ascundeti cele mai importante aspecte in legatura cu dumneavoastra pentru a va acomoda partenerul, este imperativ ca impreuna sa luati la cunostinta acele nevoi nesatisfacute si sa lucrati…pentru gasirea unei solutii care sa duca la aflarea acelor aspecte importante in legatura cu dumneavoastra.
De multe ori, terapia este necesara pentru a ajuta la vindecarea ranilor in urma unor aventuri, dependente sau alte forme de indisponibilitate, instabilitate sau control.”
Ma impresioneaza modul in care autorul a reusit sa argumenteze fiecare afirmatie facuta in articol, folosind surse credibile si date concrete. De asemenea, apreciez tonul echilibrat al textului si abordarea obiectiva a subiectului discutat.
Articolul de pe site-ul Morano.ro este extrem de interesant, deoarece aduce in atentie o serie de informatii importante legate de un subiect de actualitate. Autorul a abordat subiectul intr-un mod foarte detaliat si informativ, oferind cititorilor o perspectiva ampla asupra situatiei prezentate.