Aveti si voi tendinta de a va roade unghiile in decursul zilei? Daca da, fiti siguri ca nu sunteti singurii. Se estimeaza ca aproximativ o tremie dintre adulti continua sa isi roada unghiile degetelor de la maini.

V-ati gandit vreodata la factorii psihologici ce va imping spre respectivul obicei? Majoritatea oamenilor vad aceasta actiune precum un semn de emotii sau anxietate.

La prima vedere, acest punct de vedere are sens…dar s-ar putea sa nu spuna toata povestea. Conform unui studiu publicat in Jurnalul de Terapie Comportamentala si Psihiatrie Experimentala, rosul unghiilor ar putea fi un semn de…perfectionism.

Psychology Today explica perfectionismul precum: „…un buletin interminabil de rapoarte a realizarilor sau al aspectului fizic. Paveaza cea mai rapida cale catre nefericire si…este de multe ori acompaniat de depresie…”.

In prezentul articol vom discuta pe scurt despre cercetarile efectuate si implicatiile acestora pentru persoanele care nu pot scapa de obicei. Vom evalua comportamentul si din perspectiva medicala.

Aveti obiceiul de a va roade unghiile? Iata ce spune asta despre voi
Comportamentele repetitive concentrate pe corp (CRCC) sunt descrise precum „obiceiuri repetitive, daunatoare si non-functionale, care cauzeaza suferinta sau afectiuni, precum smulgerea parului, ruperea unor bucati de piele si roaderea unghiilor.”

Echipa de cercetatori a cautat sa compare tendinta oamenilor de a dezvolta CRCC prin intermediul a doua modele: reglarea emotionala (RE) si actiuni frustrante (AF).

Modelul de RE reprezinta cazul in care CRCC sunt declansate de emotii negative si amplificarea unui efect nedorit. Modelul prin AF arata ca CRCC se pot declansa prin cresterea nerabdarii, plictiselii, frustrarii si insatisfactiei.

Cercetatorii au presupus ca indivizii care dezvolta CRCC sunt mai predispusi la actiuni incadrate in modelul de AF, deoarece „demonstreaza stiluri de planificare gresit adaptate, caracterizate de standarde inalte si incapacitatea de a se relaxa”, doua trasaturi inerente perfectionismului.

Rezultate
Dupa observarea grupului CRCC si a grupului de control, care erau formate din 24 si, respectiv, 23 de participanti, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ipoteza lor este corecta. Rezultatele studiilor au inclus trei observatii:

(1) Spre deosebire de grupul de control, grupul de CRCC a raportat o nevoie crescuta de a satisface CRCC, indiferent de tulburare.
(2) Participantii cu CRCC au raportat o dorinta crescuta de a se implica in medii plictisitoare/frustrante si nu in medii de relaxare.
(3) Mai important, grupul cu CRCC a „prezentat scoruri mult mai mari in privinta stilurilor de planificare gresit adaptate iar aceste stiluri erau strans corelate cu problemele de RE.”

Studiul si perfectionismul
Autorul principal al studiului, Dr. Kieron O’Connor, a declarat ca „Am ajuns sa credem ca indivizii cu aceste comportamente repetitive ar putea fi perfectionisti, insemnand ca nu sunt capabili sa se relaxeze si sa indeplineasca sarcinile intr-un ritm normal. Prin urmare, sunt predispusi la frustrare, nerabdare si insatisfactie in momentul in care nu isi ating telurile.”

Cu alte cuvinte, rosul unghiilor ar putea fi mai putin corelat cu emotiile sau anxietatea si mai mult cu frustrarea. Aceasta observatie, impreuna cu legatura demonstrata prin cercetari intre rosul unghiilor si alte trasaturi perfectioniste – nerabdarea, plictiseala si nemultumirea – atesta unele dovezi apartinand ideii ca perfectionismul ar putea induce persoanei dorinta de a-si roade unghiile.

Rosul unghiilor si sanatatea
Precum clarifica studiul, rosul unghiilor este considerat un comportament repetitiv concentrat pe corp – o incadrare reafirmata de vasta majoritate a comunitatii medicale. Orice comportament asociat CRCC este daunator sanatatii individului iar rosul unghiilor nu face exceptie.

Conform WebMD, „Rosul unghiilor induce consecinte fizice si emotionale.” Printre problemele fizice asociate acestui obicei putem intalni:

– Dureri, inrosirea unghiilor si a cuticulelor
– Sangerari si, eventual, infectarea pielii din jurul unghiilor
– Vulnerabilitate crescuta in fata infectiilor, bacteriilor si a virusurilor (prin contactul deget-gura)
– Slabirea smaltului dintilor
– Strambarea dintilor
– Crearea unei impresii necorespunzatoare (datorita unghiilor cu aspect neingrijit sau a faptului ca persoana isi roade unghiile in fata altora)

Din punct de vedere psihologic, WebMD asociaza obiceiul unei persoane de a-si roade unghiile cu anxietatea si stresul; insa, ar putea indica si prezenta unei probleme psihologice mai serioase, precum Tulburarea Obsesiv-Compulsiva (OCD). Mai mult, perfectionismul este considerat a fi un factor de risc pentru OCD.

Obiceiul oamenilor de a-si roade unghiile poate fi relativ des observat; insa, este extrem de nesanatos – un obicei alimentat de emotii contraproductive si (eventual) probleme psihologice.

Desi unele persoane diagnosticate cu perfectionism ar putea, in mod evident, sa aiba un sentiment de mandrie, este o stare mentala foarte de nesanatoasa. Studiile au corelat aceasta trasatura de personalitate cu o multime de probleme psihologice: tulburari de personalitate, tulburari de alimentatie, anxietate sociala, fobie sociala, tulburarea dismorfica corporala, auto-mutilare, abuzul de substante si depresie clinica.

Perfectionistii ar putea dezvolta tulburari cronice datorita stresului, aflandu-se in fata riscului de a suferi in urma bolilor cardiace.

Legatura dintre obiceiul de a roade unghiile si perfectionismul necesita mai multe cercetari; si asta pe buna dreptate. Studiul a fost conceput pe baza unui numar relativ mic de persoane, desi corelatia raportata intre trasaturile perfectioniste si respectivul obicei este evidenta.

3 thoughts on “Cercetatorii explica: de ce va roadeti unghiile si ce indica asta despre personalitate

  1. Sunt impresionat de nivelul de cercetare si documentare al acestui articol. Este evident ca autorul si-a petrecut mult timp investigand subiectul si oferind cititorilor informatii relevante si actualizate.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit o mai buna intelegere a subiectului discutat. Autorul a reusit sa explice intr-un mod clar si concis conceptele cheie si implicatiile lor.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate si de modul in care sunt prezentate argumentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *