Pregatirea dulciurilor a reprezentat intodeauna o pagina importanta in gastronomia romaneasca.
Simple sau sofisticate, retete vechi si noi se impletesc in cele mai gustoase si apetisante desertuiri care onoreaza mesele si ocaziile speciale din viata noastra.
Acesta latura atat de extinsa a prepararii dulciurilor, are un impact foarte mare asupra publicului consumator, atat in randul celor mici, cat si in randul celor mari.
Zaharul in alimentatie
Daca vrei sa stii ce se intampla daca mananci prea multe dulciuri, trebuie sa stii ca orice produs dulce are la baza zaharul.
Zaharul reprezinta un tip de carbohidrati pe care organismul uman ii transforma in glucoza necesara functionarii echilibrate, fiind necesara pentru o serie de functii, precum activitatea cerebrala. Insa consumul de zahar impune un control constant, astfel incat sa nu depaseasca limita de unde devine nociv.
Astfel, zaharul furnizeaza organismului energie, este important in capacitatea noastra de a face efort, sustine apetitul, insa in exces, aceste beneficii se transforma in dezavantaje care pot avea efect asupra intregului organism.
In cazul celor mici, specialisti recomanda ca sursa de zahar sa fie doar cea naturala, din fructe si legume, evitandu-se pe cat posibil adaosul de zahar. Prajiturile de casa par a fi cea mai buna varianta in cazul alimentatie pentru copiii, preparate pe baza de fructe proaspete, conservate sau congelate.
Riscul consumului excesiv de zahar
Atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, pot aparea probleme de sanatate in cazul in care se consuma zahar in exces. Pot aparea obezitatea, probleme la nivelul dentitiei, bolile cardio vasculare si cele ale sistemului digestiv.
Daca te preocupa cum sa renunti la dulciuri, ar trebui sa acorzi o atentie marita pregatirii meniului zilnic, sa consumi constant fructe proaspete, sa te hidratezi corect, sa faci miscare fizica si sa eviti instalarea starilor de oboseala, un context in care organismul simte nevoia de zahar, generand astfel pofta si apetitul marit pentru dulciuri.
Tipuri de dulciuri
Atata timp cat consumul de dulciuri este echilibrat, ne putem bucura de aromele impletite in prajituiri si preparate dulci, pastrand o limita normala a zaharului consumat.
Folosind ingrediente de calitate, se pot prepara unele dintre cele mai variat retete, venind astfel in intampinarea preferintelor si gusturilor tuturor pasinatilor de dulce.
Se pot prepara dulciuri de post, atat de potrivite posturilor de peste an, in care oul si untul sunt inlocuite de ulei si de sucuri de fructe naturale, in care un loc aparte il ocupa nucile si migdalele, stafidele, fructele si aromele.
Prajiturile de casa reprezinta varianta cea mai buna atunci cand se doreste consumul echilibrat de zahar, astfel ca toate sarbatorile noastre pot fi innobilate cu aroma unica a cozonacilor, fursecurilor, prajiturilor cu gem sau crema, a cornuletelor, cremelor de zahar ars sau a ruladelor si torturilor bine insiropate.
Craciun in forme de prajituri
Craciunul este perioada cea mai provocatoare atunci cand vine vorba de pregatirea prajiturilor de casa. Fiecare gospodina se inarmeaza cu faina bine cernuta, vanilie si rom, oua proaspete, lapte caldut, prafuri de copt si drojdie, unt gras si multa cacao, nuci si alune, gata sa porneasca pe cai fascinate printre mixere si spatule, linguri si ibrice gradate, tavi si forme, pregatite sa fie coapte in dulciuri de Craciun, gata sa fie daruite tuturor pentru a fi degustate si savurate.
Astfel, nu vom intarzia sa ne gatim mesele de sarbatoare cu fursecuri in forma de reni, cozonaci plini cu nuca, torturi cu fructe, tarte cu crema si rulade bogate in gem si alune, creand cea mai feerica, aromata si delicioasa atmosfera de Craciun.
E bine ca exista branduri care se implica in reducerea utilizarii plasticei in industria cosmetica. Este important sa sustinem astfel de initiative si sa incurajam producatorii sa adopte practici mai durabile.
Este ingrijorator faptul ca majoritatea produselor cosmetice contin microplastice. Aceste particule pot afecta nu doar mediul, ci si sanatatea noastra. Trebuie sa fim mai responsabili in alegerea produselor pe care le cumparam si sa optam pentru alternative ecologice.
Articolul este foarte interesant si informativ. Este bine sa fim constienti de impactul pe care il au produsele cosmetice asupra mediului. Ar trebui sa fim mai atenti la ingredientele pe care le contin produsele pe care le folosim si sa optam pentru variante mai prietenoase cu mediul.